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ATP Involvement   Policy Number C-1600 
 
 

Department(s) Compliance 
Effective Date 05/26/2015 
Version Number V 2.0 
Last Review 12/03/2024 

Scope 
 
All National Seating & Mobility policies and procedures apply to all owners, directors, officers, 
and employees of NSM and all related entities equally unless otherwise indicated. 

Purpose/Policy Introduction 

For certain rehab power mobility devices (PMDs), Medicare and other payers require that the 
supplier employ a RESNA-certified Assistive Technology Professional (ATP) who specializes in 
wheelchairs, and who has direct in-person involvement in the equipment selection for the 
client.  

Policy 
 
The term rehab PMD includes Group 2 power wheelchairs (PWCs) with power seating options, 
all Group 3, 4, and 5 PWCs, and push-rim power assist devices. Evidence in our file of “direct in-
person interaction with the patient by the ATP in the wheelchair selection process” for clients 
who are provided with the equipment under the PMD codes is required. 
 
The codes include: 
 

• Manual Wheelchairs – K0005, E1161  
• Power Wheelchairs – K0835-K0864  
• Power Assist Devices – E0986 

 
For the codes that require the in-person involvement of an ATP, the ATP must physically see 
and interact with the client and must document that involvement by completing a 
measurement or evaluation sheet. Per CMS guidelines, the ATP is expected to translate the 
functional information from the licensed certified medical professional (LCMP) specialty 
examination into specific equipment selection for the client. Having a PT, OT or MD document 
the ATP’s presence at an evaluation does not replace the need to have supplier documentation 
demonstrating the ATP’s intellectual contribution to the process. 
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Procedure 
 
To avoid the need for a client to undergo two separate evaluations, an RTS who is asked to 
evaluate any clients requiring direct involvement of an ATP should refer the client directly to 
the ATP for the evaluation. Referring the client to the ATP for the evaluation makes the ATP’s 
in-person assessment and involvement in the equipment selection process clear, and removes 
any appearance that the ATP simply signed off on the RTS’s evaluation. Signing off on an RTS’s 
evaluation without performing their own documented in-person evaluation of the client by the 
ATP is not compliant. 
 
For payers that require the ATP be present at the evaluation with a PT, OT or physician, the 
ATP’s presence at the evaluation must be documented as required by the specific payer. 
 
The RESNA certified ATP who had direct in-person interaction with the patient must provide a 
separate Seating Assessment or Measurement Sheet. The document must show that the ATP 
measured the client, assessed seating and positioning needs and made appropriate 
observations about the client. The documentation must be signed and dated by the ATP, 
including their credentials. The ATP documentation must be scanned in the client’s work order. 
The ATP assessment must take place and be documented prior to the final equipment selection. 

References/Resources 
 
Federal Regulation 42 CFR 410.38 
 

Definitions 
 

Term Definition 
PMD Power Mobility Device 
ATP RESNA-certified Assistive Technology 

Professional 
  
  

 
 

Policy History 
 

Creation/Revision/Review 
Date 

Author/Reviewer Approved by Description 

05/26/2015 Operations  Initial Policy 
02/20/2020 Compliance  Clarification of Process and 

Documentation Requirement 
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